Städning, bakning, blomvård hjälper burman dig mer än gärna med. Packa väskor och städa garderober anser de flesta sig vara experter på. Många håller ägaren sällskap i badet - alltid finns det väl någon kroppsdel man kan komma åt att sitta på även om man blir lite blöt... Eftersom de aldrig kan låta bli att slinka in i alla möjliga och omöjliga utrymmen måste man hålla reda på sin burma så ingen olycka sker.
Lite historikDen katt som anses vara rasens stammoder kallades Wong Mau och var egentligen en siameshybrid. En genetikintresserad amerikan tog hem henne till USA från Rangoon år 1930. Wong Mau parades med olika brunmaskade siameser och i kullarna föddes siamesfärgade ungar, samt bruna som modern. De bruna hanarna parades tillbaka på modern och därefter gjordes helsyskonparningar mellan de bruna ungarna i dessa kullar.
Så småningom lyckades man renavla bruna burmor. Det dröjde till 1950-talet innan den första blå burman föddes i en kull i England. Hur det blå anlaget förts in vet man inte säkert, kanske bar redan Wong Mau på det. På 60-70-talen avlades choklad och lila burmor fram i USA och de övriga färgerna fick man fram i England med hjälp av bl.a. rödmaskade siameser. Sveriges första burmor importerades från England 1957. Burman har också gett upphov till en del andra raser: Bombay, Burmilla, Asians, Tiffany (långhårig Burma) samt Tonkines som egentligen är en hybrid och som inte kan renavlas.
Vill inte vara ensamMed tanke på dess livliga, sällskapliga natur är det oftast olämpligt att ha en ensam burma om man jobbar heltid och inte har tid att umgås med katten. Om den senare får en kompis är det bäst med samma ras.De vill ha mycket värme och kroppskontakt och ligger oftast tätt hopslingrade med varandra då de sover. Andra raser med liknande kynne kan också fungera bra.

Riktigt stillsamma raser som till exempel persern är inte alltid så lyckat. Burman är ofta ganska dominant och försöker sätta fart på persern. Så småningom kan det hända att burman i ren frustration börjar mobba den stackars kompisen som bara vill ha lugn och ro. Men katter är individer och det finns givetvis hem där perser-burma lever tillsammans utan några problem. Det viktiga är att burman får tillräckligt med lek och stimulans mentalt. De älskar ju människor och tycker om när det händer saker. De passar därför utmärkt i barnfamiljer. Hundar och burmor brukar också gå fint ihop. Räkna dock med att burman snabbt tar kommmandot över hunden. Förövrigt brukar den styra även sin mänskliga familj och med sin charm och kvicktänkthet få denna att dansa efter sin pipa.
Så sköter du din burmaBurman är mycket lättskött. Om katten mår bra fysiskt och psykiskt är pälsen automatiskt fräsch och blank. De flesta behöver aldrig badas eftersom de själva håller sig pedantiskt rena. Inför en utställning kan man med en gummikarda borsta ur lösa hår och sedan blanka upp pälsen lite med ett sämskskinn. Om det behövs alls. Men katten brukar gilla massagen! Klorna bör klippas regelbundet. Tvätta ur ögonvrår och öron vid behov. Årlig vaccination samt tandkontroll hos veterinären är mycket viktigt. Den fysiska skötseln är alltså en bagatell. Däremot är burman i stort behov av mental stimulans. Den kräver att du tar dig tid att hitta på roliga lekar och du förväntas helst själv delta i dessa. Speciellt om den inte har någon kattkompis kommer den att ställa stora krav på din uppmärksamhet. Behandla den gärna lite som en hund - förvänta dig mycket av din katt och ge mycket av dig själv till katten. En härligare kompis än en burma är svårt att hitta!
Så här håller du din inne-burma lyckligBurmor ska inte gå fritt ute, men hur gör man för att den ska vara belåten med tillvaron inomhus? Några förutsättningar är sällskap, mental stimulans och god omvårdnad! Katter är inte alls så enstöriga som det sägs och absolut inte burmor! Att lämna katten helt ensam större delen av dygnet är djurplågeri! Tristess ger beteendestörningar hos både hundar och katter men en innekatt behöver inte vara uttråkad. När du är hemma så umgås med katten, lek med den och när du är på jobbet kommer den till stor del att vila...
Ha gärna två katter – köp t ex två kattungar samtidigt eller skaffa en kompis till den ensamma katten – två vuxna kan vara svårt att sammanföra men går om det görs rätt. En kattunge accepteras oftast av den äldre katten. Inget ger bättre motion och livsglädje än en kompis att leka med. Även en hundkamrat funkar bra. Vissa katter kan bli olidliga för ägaren och själva bli deprimerade av att vara mycket ensamma.
Tänk efter före! Om du jobbar hela dagarna är du hemma de flesta kvällar??? Om inte, skaffa inte ett husdjur – du träffar det ju nästan aldrig! En katt är ett känsligt djur med stor personlighet om den behandlas rätt, minst lika smart som en hund och kan ge ägaren lika stor tillgivenhet men på ett annorlunda sätt.
Var inte en pedant – katten måste få röra på sig och klättra, Skona möbler genom att ge katten egna möbler – bygg klätterställning eller köp – helst rejäla intressanta doningar så katten verkligen kan motionera och KLÄTTRA.. På denna kan den också klösa men ha gärna flera klösställen/trädstam/klösbräda. Om det finns bra, ROLIGA tillåtna ställen får soffan (troligen) vara ifred. Ordna mysiga sovplatser – flera stycken . Lägg en filt i en garderob (som inte stängs) ,en s.k igloo någon annanstans. Katter gillar ofta att hitta nya ställen och har favoritplatser vissa tider. Gör livet spännande – lek kurragömma, placera ut godis på bord och hyllor och låt kissen söka rätt på det, lägg godis i en tom toarulle och tryck ihop ändarna - tar en bra stund att få ut! Nu finns också små aktivitetskulor i plast för småhundar/katter – man stoppar in lite godis och så får katten rulla runt kulan tills det ramlar ut. Det finns även vissa hundprylar som kan fungera till exempel en ”DogSpinny” (en slags ”träkarusell” en rund platta där man stoppar torrt godis i ett flertal hål med ett snurrande lock över. Man snurrar med tassen på locket så hålen syns och så plockar man ur bitarna med tassen).Även andra liknande kan fungera om burman är av det finurliga slaget.
Pingisboll i tomt badkar är kul! Flytta på saker ibland, klätterstolpen blir lite extra kul när den plötsligt är i ett annat rum! Ha inte alla leksaker framme jämt så katten tröttnar utan byt då o då. En fågelfröautomat utanför fönstret är en bra kattbio - fåglarna lär sig snart att de är säkra.
Kastrera katten- då blir den mindre orolig och mer förnöjd. Försök ordna lite frisk luft och något att titta på, balkongen ska vara kattsäker – spänn upp hönsnät eller glasa in. En katt ska aldrig riskera att falla ut - den hoppar inte ned från en hög balkong med flit men kan lätt glömma balansen om något spännande flyger förbi. Om ingen balkong finns kan man spänna fast ett stadigt nät för ett vanligt vädringsfönster. Och fixa en bekväm sittplats innanför. Använd fantasin! Katten visar ofta själv var den vill vara.
Odla kattgräs så du får ha krukväxterna ifred. Man kan köpa havrefrön i zoo-affärer och sätta i en vanlig kruka eller liten balkonglåda – det gror på några dagar och räcker kanske några veckor.
Pingisbollar, papperstussar, skinnmöss, tygskärp att vifta med (inte snören, garn och snoddar som kan sväljas och är farliga). Bygg ihop några pappkartonger med tejp till ett hus och skär ur små fönster och dörrar-det kan roa ett par katter länge.
Stora sjok med silkespapper att flänga runt i älskar mina katter och papperskassar (med handtagen uppklippta på grund av stryprisken). Ett (kattsäkert) akvarium är aldrig fel ur underhållningssynpunkt! Godis kan man använda för att få katten att göra små konster med lite tålamod. Katter vill också använda hjärnan!
Lek med katten och prata med den - den fattar faktiskt häpnadsväckande mycket.... Ju mer kontakt du ger katten desto roligare blir det för både katt och ägare.
Att den är inne ger många möjligheter till en närhet och förståelse som man inte har med en utekatt. En välskött innekatt har mycket längre livslängd än en utekatt – den utsätts inte för så många faror och sjukdomar. Eftersom du har den så nära dig märker du fortare om något är fel och kan ge den snabbare veterinärvård. Flera katter = flera kattlådor = extra noga hygien krävs. Att förorena på fel ställe är en signal att något är fel, kroppsligt eller själsligt.
Säkerhet - släck alla lampor, el-ljusstakar och liknande utom möjligen taklampor, då du ej är hemma (brandrisk – katter kan välta ner saker av misstag.